14 užitečných pluginů pro WordPress

18. 3. 2014 | WordPress tipy

Velkou výhodou redakčního systému WordPress je velká nabídka různých placených či volně dostupných doplňků a rozšíření pomocí kterých lze snadno implementovat do stránek nové funkce. Nejsem velkým příznivcem přehnaného používání pluginů na každou maličkost – čím méně funkcionalit na webu obstarají doplňky třetích stran nad kterými nemám plnou kontrolu, tím lépe. Vůbec nejlepší řešení je mít po ruce šikovného člověka který umí naprogramovat pluginy vlastní – na míru. V případě menších zásahů ale není od věci sáhnout po již hotovém řešení. Níže uvedené pluginy jsem zkoušel / používám a příjdou mi užitečné. Vzhledem k  době jakou mi zabralo zkoušení, objevování a testování jsem se rozhodl pluginy které využívám nejčastěji sepsat zde abych třeba někomu ušetřil čas.

Článek byl publikován v roce 2014 a informace v něm už nemusí být aktuální.

Advanced Custom Fields

Plugin slouží pro práci s vlastními poli obsahu a jejich snadné zapracování do šablony.

http://www.advancedcustomfields.com/

Better WP security

WordPress ze své podstaty vyžaduje pečlivější přístup při zabezpečení. Tento plugin slouží k eliminaci bezpečnostních rizik a dá se pomocí něj např. změnit prefix databáze, odstranit uživatele s ID 1, změnit názvy defaultních složek, změnit adresu pro login, povolit/zakázat login z IP adres, monitorovat editaci souborů, pokusy o přihlášení apod.

https://ithemes.com

Automatic NBSP

V typografii je chybou nechávání nevhodných výrazů na konci řádku – u statických webů se toto ošetřuje manuálně vkládáním pevných mezer. Pro WordPress existuje tento chytrý plugin ve kterém si můžete sami zvolit před které výrazy se má vkládat automaticky pevná mezera. Plugin pak sám upravuje vypisování textů na stránkách a v příspěvcích. Nefunguje ale na texty ve widgetech a v custom fields.

http://wordpress.org/plugins/automatic-nbsp/

Disable comments

U některých typů webů není využívaná funkce komentářů. Jejich (ne)vypisování lze snadno ovlivnit v šabloně, tento plugin umí nejen omezit automaticky vkládání komentářů pod příspěvky nebo stránky, ale také skrýt tuto funkci v administraci WP.

http://wordpress.org/extend/plugins/disable-comments/

Disable users

Tento plugin vloží do profilu uživatelů zaškrtávací políčko pro deaktivaci uživatele bez nutnosti mazání účtu. Uživatel s deaktivovaným účtem se nebude moct přihlásit.

http://wordpress.org/extend/disable-users

Fancybox

Otevírání zvětšených obrázků v novém okně je přežitek – tento plugin je (pro mně) hezčí variantou Lightboxu se snadným použitím. Po aktivaci pluginu se všechny odkazy na obrázky (Media file) otevřou s javascriptovým efektem ve stránce.

http://wordpress.org/extend/plugins/fancy-box/

All in One SEO Pack

Snadná a přehledná správa metatagů, popisků pro sociální sítě a tvorba sitemap.xml.

http://semperfiwebdesign.com/

Contact Form 7

Tvorba webových formulářů – nutná znalost HTML + dostylování prvků v šabloně. Pro zabezpečení CAPTCHOU nutno doinstalovat plugin Really Simple CAPTCHA. Neumí podmíněné formátování – na to existuje pěkný plugin FormCraft.

http://contactform7.com/

Under Construction

Snadné odpojení webu například při úpravách. Lze volit nejen odstavení webu (s textovou hláškou nebo speciální HTML stránkou) ale také přesměrování s různým HTTP statusem s možností vyloučení IP adres z tohoto odstavení/přesměrování.

http://www.masseltech.com/

TinyMCE Advanced

Když výchozí textový editor nestačí, je tu populární TinyMCE. Lze si v něm pohodlně nastavit jaké nástroje se mají v editoru používat – např. rozšíření o práci s tabulkami, zarovnáním do bloku apod.

http://www.laptoptips.ca/projects/tinymce-advanced/

XML Sitemap

Jednoduchá automatická tvorba sitemap.xml

http://www.xml-sitemap.co.uk/

qTranslate

Plugin pro práci s vícejazyčným obsahem. Vhodnými doplňky k tomuto pluginu jsou Google XML Sitemaps v3 for qTranslate pro správu multijazyčných sitemap.xml a PolyLang pro možnost dopřeložení textů v polích které by se jinak nepřekládaly.

http://www.qianqin.de/qtranslate/

Cyclone Slider 2

Pluginů pro slidery je mraky – každý se hodí pro něco jiného. Tento je vhodný pro použití při implementaci slideru do šablony (vkládání PHP) ale i pro vkládání slideru do obsahu (shortcode).

http://www.codefleet.net/cyclone-slider-2/

Testimonials by Aihrus

Povedený plugin pro práci s testimoniály. Doporučení lze vypisovat na stránce, ve widgetech, kategorizovat apod.

http://wordpress.org/plugins/testimonials-widget/

Článek byl publikován v roce 2014 a informace v něm už nemusí být aktuální.

Chcete dostávat pravidelné tipy a rady, jak začít s online marketingem svépomocí?

Pro nadšence, kteří se pouští (nebo chtějí pustit) do vlastního podnikání a chtějí také proniknout do základů online marketingu jsem připravil projekt Sám sobě marketérem.

📨 Jednou za dva týdny posílám e-mail s praktickými tipy, které budete schopni sami hned aplikovat do praxe.

Více na www.samsobemarketerem.cz

Kdykoliv máte možnost se z odběru odhlásit.